Zorgbestuurder onderschat eigen invloed op gezondheid medewerkers

HR ga het gesprek aan!
Download het script voor een gezond gesprek
Bestuurders onderschatten hun rol bij de verbetering van gezond werken en de gezondheid van medewerkers. Kansen op verbetering van de gezondheid van zorgmedewerkers en daarmee van de organisatie, blijven onbenut, met ziekte en uitval tot gevolg.

Hoewel bestuurders van zorgorganisaties cruciaal zijn voor de verbetering van gezond werken en de gezondheid van medewerkers, onderschatten zij hun rol hierin en nemen zij deze verantwoordelijkheid onvoldoende. Kansen op verbetering van de gezondheid van zorgmedewerkers en daarmee van de organisatie, blijven onbenut, met ziekte en uitval tot gevolg. Dit stelt Anouk ten Arve, Programma Manager Stichting IZZ, op basis van onderzoeken en praktijkprojecten die IZZ de afgelopen 8 jaar uitvoerde. We zien dat veel zorgbestuurders het onderwerp ‘gezond werken’ te snel doorschuiven naar HR of Arbo.

Uit de Monitor Gezond Werken in de zorg blijkt dat het organisatieklimaat – voor het grootste deel bepaald door leiderschap – de grootste beïnvloedbare factor is om de gezondheid van zorgmedewerkers te verbeteren. Zo blijkt dat veel medewerkers tijdens de COVID-19 uitbraak juist meer tevreden waren (6,8) over hun organisatieklimaat dan daarvoor (6,0). Dit hangt direct samen met de mate van leiderschap, communicatie en waardering vanuit leidinggevenden en bestuur en hun aandacht voor gezond en veilig werken.

Ten Arve: ’Bestuurders die hun rol pakken en gezond werken op de agenda zetten, gaan geregeld de vloer op en in gesprek met hun medewerkers. Want alleen als je er naar vraagt, kun je weten hoe het gaat. Zij betrekken medewerkers bij thema’s die relevant zijn voor hen en de organisatie, zoals werkdruk, financiering, opleidingsbeleid en visieontwikkeling. Zij zorgen voor verbinding en vertrouwen en bieden ruimte voor vakmanschap en eigen verantwoordelijkheid.’ IZZ deed een kwalitatief onderzoek naar Gezond Leiderschap. Hier kunt u het boekje met de verhalen van het onderzoek lezen en ook kunt het hier het webinar terugkijken over het onderzoek Gezond Leiderschap.

Script voor het gezonde gesprek
IZZ helpt u graag om uw bestuurder voor de hoofdrol in gezond werken te winnen. Daarom hebben wij “het script voor het gezonde gesprek” ontwikkeld. Dit script is een leidraad en helpt u om het gesprek over gezond werken en gezond leiderschap te voeren met het bestuur. Download het script hier.

Neem contact met IZZ op; wij helpen u verder!
Meer weten over Gezond Leiderschap en voorbeelden lezen over hoe anderen het doen? Ga naar onze site en neem contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren over hoe u dit onderwerp binnen uw organisatie op de agenda zet.

OVERZICHT NIEUWS

Ontvang als eerste informatie en aanbiedingen over het congres HRM in de Zorg en jouw interessegebieden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor €50,- korting op deelname aan een congres naar keuze!

AANMELDEN