Keynote - Veerkracht komt uit jezelf, ik geef je alleen een zetje

Veerkracht komt uit jezelf, ik geef je alleen een zetje
We hebben met HR in de Zorg een uitdaging om ons personeel te binden, te behouden en gezond te houden. Maar daarnaast ook vooral om goed voor onszelf te blijven zorgen. Hoe blijf je veerkrachtig als de klappen van boven en onderen komen, de (arbeids) markt nog verder onder druk komt te staan én hoe faciliteer je dat medewerkers zichzelf op één gaan zetten. Wat kunnen we leren van een man die op zijn 28ste ogenschijnlijk alles verloor, maar daardoor veerkrachtiger werd dan ooit? Niek neemt je mee in een verhaal van inspiratie naar activatie, een verhaal met een lach en een traan waardoor je geïnspireerd, geactiveerd en energiek de zaal verlaat.

Er verandert veel in de zorg momenteel. Niek weet daar uit ervaring alles van. In 2010 ging hij onderuit met zijn motor en belandde hij in een rolstoel. Hij lag acht maanden in een zorginstelling en was vaste klant bij vijf verschillende ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Hij heeft dan ook aan den lijve ondervonden dat de werkdruk in de zorg toeneemt, de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt en het werkplezier nog weleens naar de achtergrond dreigt te verdwijnen. Voor zijn trainingen en inspiratiesessies maakt hij vaak gebruik van zijn eigen ervaringen gedurende zijn revalidatieproces. Hij neemt jou en je medewerkers graag mee naar waar het eigenlijk allemaal om draait.

Niemand is in de zorg gaan werken voor de regels en de protocollen. In de gezondheidszorg werken mensen die iets willen betekenen voor anderen, juist daar ligt dan ook de mogelijke winst. Het klinkt eigenlijk heel logisch, toch? Niek werkt altijd vanuit de driehoek patiënt-behandelaar-familie, waarin die drie in evenwicht moeten zijn. Maar hoe krijg je nu een driehoek in evenwicht? Hoe krijgen wij het nou samen voor elkaar dat ondanks alle veranderingen iedereen blijft genieten van de uitstekende gezondheidszorg die wij in Nederland hebben? Hoe krijgen we weer die leuke sfeer terug op de afdeling en zorgen wij ervoor dat patiënten blijven kiezen voor jouw zorginstelling? Hoe betrekken we de omgeving en de familie bij het zorgproces?

Ik ben en blijf een autobiografische spreker, omdat ik dagelijk te maken heb dat ik plannen bij moet stellen, een andere route moet gaan lopen (figuurlijk:)) en moet werken aan mijn veerkracht in het nieuwe normaal. En die lessen deel ik bijzonder graag, zeker met deze doelgroep. Het ontbreekt in de zorg namelijk niet aan innovatie maar aan innovatievermogen, en dat begint bij mensen., maar dan moeten die wel voelen dat daar tijd voor is. Want putting patients first is iets waar we goed in zijn, maar putting people first hebben we nog 1,2,3 iets in te leren.

Ik ga een 10 delige podcast serie maken met zorgbestuurders en HR professionals over dit thema. Veerkrachtige organisaties gaat het heten en ik denk zo maar dat dat ook een thema zou kunnen zijn dat aanslaat bij jullie. Als je de omstandigheden niet meer kan veranderen, dan kan je alleen nog maar jezelf veranderen. Dus dat vraag een andere aanpak van zowel HR als de zorgbesturen.

Niek van den Adel, Spreker en Auteur van o.a. ‘Zet de patiënt op 2’, ‘Crash’ en ‘De Lamme leidt De Blinde’

Wil je meer over Niek te weten komen? Ga dan naar zijn website

Save the date: 20 september 2022! Je betaalt slechts € 345,- excl. BTW. Elke tweede en derde persoon van jouw organisatie kan deelnemen met 50% korting (full fee). De toegangsprijs is inclusief bezoek congres, informatiemarkt, (broodjes)lunch, catering en documentatie Aanmelden

OVERZICHT NIEUWS

Ontvang als eerste informatie en aanbiedingen over het congres HRM in de Zorg en jouw interessegebieden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor €50,- korting op deelname aan een congres naar keuze!

AANMELDEN